Retraiteweekend in Huis van Zuid

31mei01junRetraiteweekend in Huis van Zuid‘Hoop is dat ding met veren, dat neerdaalt in de ziel’

Details van het evenement

Een retraite in de periode na Pinksteren waarin je je kunt laten voeden door meditatie, Bijbelteksten, poëzie, kunst, bibliodrama, stilte en de natuur rondom het thema ‘het levend houden van de hoop in tijden van wanhoop’ o.l.v. begeleider Marco Last

Thema
‘Hoop is dat ding met veren, dat neerdaalt in de ziel’ — de eerste regel uit een beroemd gedicht van Emily Dickinson. Het vogeltje van de hoop. Een duif? De Pinkstergeest misschien? In dit weekend reflecteren we op hoop en wanhoop. Wie ‘objectief’ naar de wereld kijkt slaat de angst om het hart. Wanhoop lijkt vaak een stuk ‘realistischer’ dan hoop. Er dreigt van alles grondig mis te gaan: onze democratie in verval, het klimaat ontregeld, wereldwijde polarisatie, haat, oorlogen, vluchtelingenstromen, een dreigende demografische ramp. En een steeds kleinere plek voor het verhaal van God en de mensen. Is het niet gewoon een beetje wereldvreemd om stug hoop te blijven koesteren?

In dit weekend gaan we te rade bij een aantal teksten — behalve het gedicht van Dickinson ook fragmenten van de heilige Clara van Assisi en gedeelten uit de bijbelboeken Psalmen, 2 Korintiërs en 1 Johannes en bij een beeld van Abbé Nicolas Jouy. We doen dat op verschillende manieren, in een mozaïek van close reading, meditatie, bibliodrama, wandelen, luisteren, zingen, en eten. Gaandeweg komen we er inderdaad achter dat het héél wereldvreemd is om te hopen, omdat hoop zijn oorsprong vindt in God, in Christus, en niet in de wereld. Maar tegelijkertijd is hoop ook heel aards, omdat ze gegrond is in onze relaties met elkaar en met de schepping. We oefenen deze dagen met elkaar om ruimte te maken voor de indaling van de Heilige Geest — dat tere ding met veren, de hoop.

Programma

Dagdeel Vorm
Vrijdagavond 17.30-19.00 Warme maaltijd
  Kennismaking
  Inleiding: Christus’ gelaat als spiegel
Tot 22.00 uur Beeldmeditatie: Christus’ gelaat
Zaterdagmorgen 8.30 uur Meditatie
  Bibliodrama
12.00-13.00 uur Lichte warme maaltijd
Zaterdagvoormiddag Stille tijd, ‘alleen-tijd’
Zaterdagnamiddag Bibliodrama
  Meditatieve afsluiting
16.45-17.30 uur Maaltijd
17.30-18.30 uur Afsluiting

Praktisch
Plaats: Fonteinkerk/Huis van Zuid, Robert Kochstraat 4, Amersfoort
Wanneer: vrijdag 31 mei 2023, vanaf 17.30 uur & 1 juni 2024, 18.30 uur
Kosten: eigen bijdrage deelnemers: € 50,–
Overnachting: Voor mensen van buiten Amersfoort: we gaan er vanuit dat je zelf overnachting regelt. Mochten de kosten en een overnachtingsplek bezwaar opleveren, neem dan svp contact op, dan kijken we naar mogelijkheden van logeren bij gemeenteleden.
Opgave en nadere informatie:  Vormingdoorontmoeting@fonteinkerk-amersfoort.nl  
Begeleiding: Marco Last, ondersteund door het team van Vorming door Ontmoeting Fonteinkerk  Deze activiteit maakt onderdeel uit van activiteiten van de werkgroep Pleisterplaats.

Tijd

31 Mei 2024 17:30 - 1 Juni 2024 18:30(GMT+02:00)

Get Directions