Organisten

Geen viering zonder muziek, veel van die muziek wordt begeleid met een orgel. Geen orgel zonder organist…. De Fonteinkerk prijst zich gelukkig met maar liefst vier organisten. Op deze pagina stellen zij zich in alfabetische volgorde voor.

Meer informatie over het orgel van de Fonteinkerk vindt u HIER.

Diederik Blankesteijn

Diederik Blankesteijn kreeg zijn eerste pianolessen van Marijke Pabon. Later ging hij ook orgelspelen: eerst onder leiding van zijn vader, maar al snel nam hij les bij Willem van Twillert. Ook bleef hij pianospelen: hierin kreeg hij ook les van Willem van Twillert en later van Frank Peters.

Hij begon zijn conservatoriumstudie aan het Conservatorium van Amsterdam, bij Jacques van Oortmerssen, en nu studeert hij daar bij Matthias Havinga en Pieter van Dijk. Daarnaast volgde hij masterclasses bij o.a. Louis Robilliard, Olivier Latry, Theo Jellema en Erwin Wiersinga. Lessen basso continuo en improvisatie volgt hij bij Miklós Spányi. Hij volgde ook nog klavichordlessen bij Menno van Delft en pianolessen bij Wouter Bergenhuizen en won prijzen op verschillende orgelconcoursen.

Kerkorganist
Als kerkorganist wil hij door passende en mooie muziek en de begeleiding van het zingen eraan bijdragen dat de eredienst zijn naam eer aandoet. Diederik is momenteel vaste organist in de hervormde gemeentes van Nijkerk en Voorthuizen en in de Fonteinkerk in Amersfoort.

De persoonlijke website van Diederik Blankesteijn vindt u HIER.

Hein Hof

Hein Hof (1944) is organist, musiciloog en koordirigent, gespecialiseerd in Gregoriaans en Barokmuziek. Van 1971 tot 1995 doceerde hij o.a. muziek- en cultuurgeschiedenis. Gregoriaans, Barokensemble- en basso continuospel aan het Hilversums Conservatorium. Van 1991 tot 2005 was hij leraar orgel en klavecimbel aan Scholen in de Kust in Amersfoort, momenteel is hij organist in de Fonteinkerk (PKN) en van de Gregoriaanse scola van de R.K. St. Josephkerk in Hooglanderveen.

Als basso continuospeler concerteert hij met diverse Barokensembles, begeleidde hij sopraan Miranda van Kralingen op een CD, gewijd aan de liederen van Hortense de Beauharnais, en maakte in 1997 de CD “Orgels in de Keistad”, waarop hij acht Amersfoortse orgels bespeelt.

In 2009 participeerde hij in het kader van het 750-jarig bestaan van Amersfoort als organist in een project gewijd aan het Mirakel van Amersfoort met orgelcomposities, gebaseerd op aan Maria opgedragen Gregoriaanse gezangen.

In 2011 werkte hij mee aan de CD “Ave Maria” met aan Maria gewijde vocale werken, uitgebracht bij de tentoonstelling “Maria, idool van alle tijden” in museum Flehite. In de rol van Ds. Adriaen Smout, de samensteller van het beroemde Thysius luitboek, speelt hij een rol als klavecinist in een film over de betekenis van de muziek in het leven van Rembrandt. Ook werkte hij als de componist Johann Walter mee aan een Luther-project, dat in het Lutherjaar 2017 werd gepresenteerd. Momenteel participeert hij in het kader van 750 jaar Amsterdam als klavecinist aan een project gewijd aan de schilder Petrus Codde, met composities van J.P. Sweelinck.

img_6654

Berend van Surksum

Berend van Surksum (Barneveld, 1947). Kwam er tijdens de studie op de kweekschool achter dat het beroep van onderwijzer niets voor hem was. Dus: na de militaire dienst op naar het Utrechts Conservatorium. Behaalde daar de muziekakte onderwijs B orgel in 1976 bij Kees van Houten. Voorts het praktijkdiploma Kerkelijk orgelspel (1977, docenten Jan Welmers en Maarten Kooy). Tezamen goed voor bevoegdheidsverklaring 1 als kerkmusicus. Is kerkorganist sinds 1 januari 1967. Organist in diverse kerken. In Amersfoort vanaf 1983; onder meer in de kapel van het toenmalige ziekenhuis de Lichtenberg, de inmiddels afgebroken Opstandingskerk en de Nieuwe Kerk.

Speelt behalve in de Fonteinkerk ook in De Protestantse Gemeente De Voorhof in Woudenberg en de Sint Jozefparochie in Achterveld.

Gaf in de jaren `70 en `80, bloeitijd van het muziekschoolwezen, orgel les aan de muziekscholen in Leusden en Apeldoorn en streekmuziekschool Land van Heusden en Altena. Ook was hij zo’n 15 jaar lang muziekrecensent, hoofdzakelijk bij de Barneveldse Krant. Studeerde in zijn vrije tijd (met vele onderbrekingen) wiskunde.

Behaalde het diploma MO-A wiskunde en naderhand aan de Hogeschool Rotterdam de 1e graads-akte. Was ook diverse jaren leraar wiskunde, de laatste 6 jaar van zijn werkzame leven aan het ID-college te Gouda/Zoetermeer.

Henk Veldman

Henk Veldman ontving zijn eerste muziekonderricht van Kees Steketee, die hem voorbereidde op de orgelstudie aan het Groninger Conservatorium. Aldaar studeerde hij bij Wim van Beek. Het diploma Uitvoerend Musicus behaalde hij in 1996 aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem bij Theo Jellema.

Tevens behaalde hij het diploma Tweede Fase aan de Nederlandse Beiaardschool met als docent Bernard Winsemius. Hij won diverse prijzen tijdens internationale beiaardconcoursen, waaronder de prijs voor de beste volksliedbewerking tijdens het concours te Groningen in 2000. Ook was hij laureaat van de Vijfde Internationale Koningin Fabiolawedstrijd voor beiaard in 2003.

Hij is vaste bespeler van de Hemonybeiaard te Middelstum en beiaardier te Raalte. Bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft hij een aantal jaren als klokkendeskundige zijn diensten mogen inzetten voor een verantwoord instandhoudingsbeleid.

Als organist is hij verbonden aan de Fonteinkerk te Amersfoort (SINDS?) en de Hippolytuskerk in Middelstum.

De persoonlijke website van Henk Veldman vindt u HIER.