Thema “Ga mee!”

Advent en kerst 2023 liturgische bloemschikking, met als thema Ga mee! Het is een uitnodiging aan ons om samen op weg te gaan en op pad te gaan. Als pelgrims met een gericht doel, op weg naar kerst.  Gedurende de Adventperiode zal de bloemengroep de Avondmaaltafel daarom stapsgewijs gaan aankleden ter voorbereiding op de komst van het kerstkind; het nieuwe levenslicht dat ons ieder jaar met Kerst geschonken wordt.

Klik op de foto om de betreffende afbeelding te vergroten.

Eerste zondag (Levavi)

In deze eerste week gaan we op weg naar Bethlehem, het broodhuis. Een plek waar brood te vinden is voor Ruth en Naomi en eeuwen later de plek waar Jezus wordt geboren. Zoals Micha voorzegt: Hij is het brood des Levens.

Ook nu zien we dat mensen op weg zijn over de gehele wereld voor brood en water; vluchtelingen zonder dak boven hun hoofd. Wie geeft hun te eten en te drinken; een dak boven hun hoofd?

En voor ons? De pelgrimstocht is dus niet altijd een gemakkelijke. Het is een oproep om het goede te zoeken en op te komen voor recht en gerechtigheid. De guirlande laat de weg zien waarlangs we gaan. Voorzien van conifeer, paarse bloemen, korenaren. De Thuja (familie van de conifeer) heeft eigenlijk twee namen: de boom van goed en kwaad, en levensboom. Het is een groenblijvende geurende boom, wat onsterfelijkheid symboliseert. De aromatische olie heeft een rustgevende uitwerking op mensen, en levenselixer voor onderweg, op reis.

We gebruiken in deze schikking zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Paars is de liturgische kleur van Advent, behalve de derde advent dan is deze roze: het licht van het komende feest breekt door het paars heen. Groen is de verwijzing naar de kleur van hoop en leven. De kaarsen van bijenhoning verwijzen enerzijds naar de kleur van de zon en daarmee naar het Licht van de Eeuwige, anderzijds naar de saamhorigheid en verbondenheid. Vele bijen doen hun werk om honing te maken.

Tweede zondag (Populus Sion)

Afgelopen zondag hebben we de eerste adventskaars aangestoken. Een lichtpuntje in deze donkere tijd. Helpt dat jou en mij? En we hebben woorden van Hoop mogen horen…ons cadeau Morgen!

De guirlande verbeeldt de pelgrimsweg: we proberen het goede te zoeken en op te komen voor recht en gerechtigheid. Op weg naar vrede, hoopvol en vol vertrouwen. Grote woorden, die je misschien ’klein’ maken…Zoek het daarom dichtbij: een luisterend oor, een kaartje voor een zieke, een hand op een schouder! Wat je doet, doet ertoe! De guirlande laat de weg zien waarlangs we gaan voorzien van conifeer, paarse bloemen, korenaren. De Thuja (familie van de conifeer) heeft eigenlijk twee namen: de boom van goed en kwaad, en levensboom. Het is een groenblijvende geurende boom, wat onsterfelijkheid symboliseert. De aromatische olie heeft een rustgevende uitwerking op mensen, en levenselixer voor onderweg, op reis.

We gebruiken in deze schikking zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Paars is de liturgische kleur van Advent, behalve de derde advent dan is deze roze: het licht van het komende feest breekt door het paars heen. Groen is de verwijzing naar de kleur van hoop en leven. De kaarsen van bijenwas verwijzen enerzijds naar de kleur van de zon en daarmee naar het Licht van de Eeuwige, anderzijds naar de saamhorigheid en verbondenheid. Vele bijen doen hun werk om honing te maken.

Derde zondag (Gaudete)

Volgt!

Vierde zondag (Rorate Coeli)

Volgt!

Kerstmis – gereed

Volgt!