Taizé-koor in de Fonteinkerk

Ongeveer 20 jaar is er een Taizé-koor in de Fonteinkerk. Eerst onder leiding van Marco Last en de laatste jaren onder leiding van Frits Klostermann.

Wat is Taizé? Een klein plaatsje tussen Dyon en Lyon even ten westen van de Autoroute du Soleil. Bourgondië dus. Rijk aan religieus verleden. De ruïnes van het enorme middeleeuwse klooster van Cluny bijvoorbeeld, dat op een steenworp afstand van Taizé ligt. Hier in Taizé stichtte Roger Schütz, uit Lausanne overgekomen, in 1944 een protestantse kloostergemeenschap. U leest het goed. Zeldzaam, protestantse broeders in een orde. Zo is het begonnen. Nu, na tachtig jaar is Taizé uitgegroeid tot een oecumenisch centrum dat duizenden en nog eens duizenden overal in Europa en daarbuiten bezielt.

Wat bezielt dan zo? Het “pinkster-achtige”, het veel-talige. Er is géén dominante taal, géén dominante leerstelligheid. De teksten en melodieën komen uit allerlei hoeken van het religieuze erf.

Iedere tong of taal mag er zijn. Dat geldt trouwens ook voor de deelnemers aan ons koor. Hoe divers is ieders religieuze hèr-komst! Maar al zingende ervaar je samen op weg te zijn naar een gemeenschappelijke toekomst.

Regelmatig draagt het Taizékoor bij aan de eredienst van de Fonteinkerk (zie de agenda op deze website). Soms zingen we in een gevangenis of ziekenhuis. Dinsdag om de veertien dagen oefenen we in de Fonteinkerk, van 20.00 uur tot 21.30 uur.

O ja, Taizé is een Frans woord; dus spreek uit als de Fransen: Tèzee- als in tènnis- en niet taaizee als in taai taai pop.

Wil je meer weten over het Taizé-koor? Neem dan contact op via email. De website van de Taizé-gemeenschap vindt u hier.

De foto’s die u op deze pagina ziet zijn gemaakt door Dick Westerveld en Wiebe Goslinga.

Taizekoor Fonteinkerk 1
Taizekoor Fonteinkerk 4