Muziek en Ontmoeting: JUMP!

11jun12:00Muziek en Ontmoeting: JUMP!Henk Veldman met Jump!

Details van het evenement

De hit ‘Jump’ van de popgroep Van Halen is een klassiek hardrocknummer waarin, naast snerpende gitaarsoli, de vette sound van het keyboard een prominente rol speelt.

Voor organist Henk Veldman is dit avontuur ook een ‘jump’. Hij wil proberen twee totaal verschillende klankbronnen bij elkaar te brengen. Dat is niet origineel, dat hebben enkele muzikanten eerder gedaan, maar voor hem is het volkomen nieuw. De natuurlijke klanken van een orgel, gebaseerd op luchttrillingen van orgelpijpen, laten combineren met geluiden die voortkomen uit ‘speeltjes’ zoals een keyboard, een synthesizer of een drumcomputer. In het oor moeten die klanken samengaan en een nieuwe klankwereld opleveren. ‘Daar ben ik niet bang voor, maar achter het klavier zullen ze moeten worden gecreëerd. Het spannendst voor mij is te midden van al die apparaten toch een eenheid te smeden zowel in klank als in vormtaal.’

Het programma bestaat grotendeels uit improvisaties maar er zullen ook klassieke hits van Van Halen, ELP (Emerson, Lake & Palmer) en Sting ten gehore worden gebracht, waarbij soms gebruik wordt gemaakt van vooraf geprogrammeerde geluidsbanden. Natuurlijk is een groot aandeel voor meer meditatieve geluiden. Wie met synthesizers speelt, komt als vanzelf in een ‘zen-thesizer’ flow. Op warme golven wordt u meegenomen naar een rustmoment in het programma. Het programma sluit af met een eigen werk, een bruisende toccata over ‘Zing voor de HEER een nieuw gezang’, waarin alle instrumenten met elkaar en door elkaar heen spelen. Alle wonderen om ons heen zijn immers tot Gods eer.

U bent van harte welkom bij dit concert van Muziek&Ontmoeting met aansluitend een lunch om na te praten.

Meer weten? De website van Henk Veldman vindt u HIER, via deze LINK kunt Jump! van Van Halen op YouTube terugkijken.

Volgend concert: 24 september Klezmergroep Dudelim

Tijd

11 Juni 2023 12:00(GMT+02:00)

Get Directions