Leerhuis Jona

15mar19:30Leerhuis JonaWat mankeeert Jona?

Details van het evenement

Leerhuis over Jona / Yunus, de profeet voor joden, christenen en moslims

Een goede profeet zij/hij gaat op ‘drie poten’: met de ervaring uit het verleden, ziet hij door het heden en verwacht de toekomst. Uit het verleden weet hij dat de Barmhartige barmhartig is en de Rechtvaardige rechtvaardig. Door het heden ziet hij de scheidslijn tussen liefde en haat, wijsheid en onnozelheid en naar de toekomst ziet hij vol verwachting uit omdat dan het kwaad en de kwaden worden omgekeerd. Omgekeerd, dat is ten goede gekeerd, dat is de hoop die ontspringt aan de liefde voor de schepping en alle schepsels.

Profeet Jona (voor joden en christenen) Yunus (voor moslims) was een gemankeerde profeet. Hij miste wat. Hij ging mank, op maar één been. Hij kon alleen maar naar het heden kijken, hoe het nu is, de status quo en daardoor zag hij eigenlijk niets. Toch is zijn sprookjesachtige verhaal een belangrijk ankerpunt voor joden, christenen en moslims. Misschien juist omdat ook zijn gebreken zichtbaar worden?

In dit Leerhuis volgen we de teksten van deze tradities  op de voet. En we nemen onze eigen ervaringen en visies op verleden, heden en toekomst daarin mee. En komen zo vast en zeker onze eigen mankementen en mogelijkheden tegen. Als wij onze roeping verstaan of daarvoor juist wegvluchten. Als we onze teleurstellingen voeden of ons daarvan afkeren. Jona / Yunus is een mens als jij en ik.

Begeleiding: Paul van der Harst, Dineke Houtman, Jan Roelof Nienhuis

Het leerhuis bestaat uit vier bijeenkomsten, in de avond op woensdagen 15 en 29 maart en 12 en 26 april 2023

Bijdrage € 15,-

Informatie en opgave voor deelname per e-mail via leerhuisamersfoort@kpnmail.nl.

Tijd

15 Maart 2023 19:30(GMT+02:00)

Get Directions