De staatkundige bakermat van Nederland

19apr19:30De staatkundige bakermat van NederlandEn…heeft Mozes hier wat mee te maken?

Details van het evenement

Terwijl over al in de wereld de roep om sterke leiders toeneemt en de democratische rechtsstaat onder druk staat van totalitaire bestuursvormen, is het goed om nog eens stil te staan bij de bronnen van onze eigen politieke traditie. Wat bezielde onze voorouders eigenlijk en wat kunnen wij daar nu nog mee?

In deze inleiding neem ik jullie mee naar de 16 eeuw, en de (her)ontdekking van de Hebreeuwse bijbel door mensen als Hugo de Groot en vele anderen in Noord- West Europa. Hoe lazen zij deze teksten en hoe beïnvloedde dit het nationale zelf-verstaan in de lage landen. Welke gelovige maar vooral ook politieke consequenties trokken zij daar uit? Aan de hand van concrete teksten kijken we naar hoe dit de visie op leiderschap, de (her)verdeling van welvaart en religieuze tolerantie in de jonge Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden beslissend beïnvloedde en wat de doorwerking hiervan was op ontwikkelingen in Engeland en de VS.

Tot slot komen we terug op de idee van de sterke leider, als ‘’moderne Messias’’, in onze tijd en is de er alle gelegenheid om e.e.a. samen verder te bespreken

Daan Dijk studeerde Hebreeuws aan de Universiteit van Groningen en Midden- Oosten studies aan de Universiteit van Amsterdam .

Datum 19 april 2023, aanvang 20:00 uur, inloop vanaf 19.30 uur

Informatie en aanmelden per e-mail via vormingdoorontmoeting@fonteinkerk-amersfoort.nl

Tijd

19 April 2023 19:30(GMT+02:00)

Get Directions