TERUGBLIK SYMPOSIUM DIGITALE MEDIA

Zijn de media de toekomst voor de kerk? Gaan ze ervoor zorgen dat minder mensen de kerk verlaten , dat jongeren meer aangesproken worden door de boodschap? Of zijn Instagram, Facebook en TikTok het domein van uiterlijkheden en oppervlakkigheid? Deze vragen stonden centraal tijdens het uitverkochte symposium “Digitale media, valse profeet of reddende engel?”, op 4 september jl. in de Fonteinkerk. Een videoverslag van deze boeiende dag vindt u hieronder, op digitalefontein.nl vindt u de conclusies en kunt u het symposium integraal terugkijken.

Een nationaal symposium op 4 september vanaf 9:30 in de Fonteinkerk Amersfoort over de mogelijkheden van de media en de toekomst van de kerk.

Prominente theologen gaan met elkaar en met de aanwezigen in gesprek, en experts en ervaringsdeskundigen op het gebied van nieuwe media delen ervaringen. Zijn de media de toekomst voor de kerk? Gaan ze ervoor zorgen dat minder mensen de kerk verlaten en dat jongeren meer aangesproken worden door de boodschap? Of zijn Instagram, Facebook en TikTok het domein van uiterlijkheden en oppervlakkigheid?

René de Reuver, scriba generale synode van de PKN: “Wij zijn niet geroepen om de kerk te redden – daar zorgt God zelf voor”.
Mirella Klomp, expert op het gebied van ‘The Passion’: “Miljoenen Nederlanders nemen jaarlijks deel aan een openbare multimediale uitvoering van Christus’ passie. Wat zegt dat?”
Remmelt Meijer, theoloog, kerkbegeleider, pionier: “Wij hebben last van ‘gestolde vormen’. Is de preek wel de vorm voor een live-stream?”

Uit Amersfoort Rolinka Klein Kranenburg, pionierend predikant in de Amersfoortse Veenkerk, Kees-Jan Mulder filmmaker, theoloog, facilitator in participatory video en Leo Koffeman als theoloog en oecumenicus, één van de organisatoren van het symposium.

In de middag zijn er workshops met experts en ervaringsdeskundigen op het gebied van video en sociale media. Onder meer Felix Govers, MOVE, Hoe werken eigenlijk de sociale media; Doke Hoekstra, Holy Hub, over missie, massa, mindset en media; Eric van den Berg, online-expert, ervaringen met livestreams; Daan Molenaar, conceptontwikkelaar Innovatie EO over podcast.

Meer weten: Kijk op digitalefontein.nl.

fonteinkerk welkom