Joods monument

Op 19 mei jl. werd aan het Borneoplein een herdenkingsmonument onthuld. Een monument wat herinnert aan de 360 Joodse mensen uit Amersfoort die slachtoffer zijn geworden van de Tweede Wereldoorlog, Het monument heet Licht van Herinnering en is ontworpen in opdracht van de gemeente Amersfoort, door lichtkunstenaar Tamar Frank.

Het is een indrukwekkend monument, van 360 lichtobjecten, symbool voor alle slachtoffers. Ieder object bestaat uit een kubus van 10×10 centimeter, identiek aan de bekende struikelstenen. De kubus is geplaatst op een pilaar. De hoogte van de pilaar staat symbool voor de leeftijd van het slachtoffer. Voor ieder slachtoffer brandt het lichtobject op de sterfdag.

Meer informatie over het kunstwerk vind je op de website van de gemeente Amersfoort en de speciale website van het monument.

Tijdens de openingsceremonie kwamen diverse mensen aan het woord. Nabestaanden, burgemeester Bolsius, opperrabijn Jacobs, er was muziek, een dansvoorstelling en een spoken word kunstenaar. Ook sprak mevrouw Menko-Drop, 87 jaar oud. Zij woonde als kind in de Indische buurt en overleefde als enige van haar gezin de oorlog. Zij werd in 1942, vier jaar oud, uit logeren gestuurd. Tijdens de ceremonie werden in etappes de namen van de 360 mensen voorgelezen, door leerlingen van twee scholen die het monument hebben geadopteerd.

Het officiële moment van onthulling, waarbij alle 360 lichtobjecten werden ontstoken, werd vooraf gegaan door het ontsteken van zes kaarsen. Zes kaarsen voor zes miljoen Joodse slachtoffers tijdens de Tweede wereldoorlog. Een van de kaarsen is ons geschonken door burgemeester Bolsius, als blijk van nabijheid, betrokkenheid en verbondenheid. Niet alleen de Fonteinkerk, maar ook de Sint Ansfriduskerk en de beide scholen die het monument adopteerden, hebben zo’n symbolische kaars ontvangen. In de komende periode zal ds. Anna Walsma met de Beraadsgroep Eredienst nadenken wanneer en hoe deze kaars een plek in de Fonteinkerk en de eredienst kan krijgen.

Onthulling Joods herdenkingsmonument

Foto: Martin Bos, gepubliceerd op de website https://defensiefotografie.nl/historie/joods-monument/