Herdenkingsstenen, een terugblik

Vrijdagavond 10 mei jl. vond er een bijzondere en indrukwekkende avond plaats in het Wees erbij Café waarbij het thema ‘’Hun namen niet vergeten’’ centraal stond.

Drie sprekers waren hiervoor uitgenodigd, te weten de voorzitter van de Stichting herdenkingsstenen, Jan-Willem van Lieshout, hij vertelde over het ontstaan, de achtergrond en het doel van deze Amersfoortse stichting; Fanny Heijmann  over haar Joodse familiegeschiedenis en de onthulling van de vier struikelstenen van haar ouders en haar tante en oom in Amsterdam en Nelleke Visscher vertelde over hoe een onderzoek verloopt naar verdwenen Amersfoorters, vermoord door de nazibezetter, en waar je als onderzoeker zoal tegen aanloopt om de juiste gegeven te achterhalen. In de afgelopen periode van 4 jaar zijn er 411 steentjes onthuld.

Steenlegging Rubensstraat, 2018

Het VDO-team had gezorgd voor boeketten in de kleuren rood, wit, blauw en vooraf en aan het eind van de avond werden twee gedichten  van Nynke Geertsma, oud- stadsdichter, voorgelezen.

De avond is bijgewoond door ongeveer 35 mensen van binnen en buiten de Fonteinkerk.

De vrijwillige bijdrage die aan het eind van de avond werd gehouden bracht EUR 175,00 op en kon met dank aan de voorzitter Jan- Willem van Lieshout van de Stichting herdenkingsstenen overhandigd worden.

Meer informatie over het werk van de Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort vindt u via deze LINK.

VDO-team, Roeleke de Witte

 

Boldershof – ’t Zand, foto Lex Schenk