Samen kiezen voor de kerk(zaal)!

Afgelopen week heeft u uw keuze bekend gemaakt. Zowel via het formulier als via e-mail hebben 85 gemeenteleden hun mening gegeven: 69 stemden voor de eredienst in de kerkzaal, 16 voor de Zonnekamer.

Er werden best veel hartverwarmende opmerkingen en adviezen meegegeven. Een greep hieruit:

 • ‘als gemeenteleden hierdoor afhaken, dan toch maar naar de Zonnekamer’;
 • ‘laten we zoveel mogelijk plaids meenemen zodat anderen het daardoor warm hebben’;
 • ‘ik kies voor de kerkzaal, want dan kunnen de mensen thuis online blijven meevieren’;
 • ‘kunnen we niet af en toe opstaan bij een lied of de evangelielezing, dan blijven we warm’.

Er waren ook opmerkingen in de trant van ‘als het echt koud wordt, dan maar naar de Zonnekamer’. Het is goed aan te geven dat we juist als het koud wordt de kerkzaal toch opwarmen tot 10 graden, dus kouder wordt het niet!

Een kleine 20% van onze gemeenteleden ziet op tegen een koude kerkzaal. Maar hen kunnen we niet missen! Laten we voor elkaar zorgen door zondag 29 januari zoveel mogelijk overcomplete plaids mee naar de kerk te nemen! Laten we elkaar verwarmen met aandacht.

Het besluit voor de kerkzaal is voor de periode t/m april. We heroverwegen onze keuze voor de periode sept-december. De eredienst in de kerkzaal wordt ‘warm’ bij u aanbevolen.

Namens de kerkenraad, Koos Koolstra

BERICHT 19 december 2022: ‘Zorgen delen, samen kiezen’

De kerkzaal verwarmen kost heel veel gas en wordt onbetaalbaar. Houden we de eredienst toch in de kerkzaal of in de Zonnekamer?

De kerkenraad maakt zich grote zorgen over de energiekostenstijging in 2023. Als ‘Groene Kerk’ willen we natuurlijk minder gas verbruiken. Maar dat is niet genoeg. Door de gestegen stroom- en gasprijzen gaan we, als we niets doen, in 2023 naar schatting € 45.000 meer betalen dan in 2022. Dat kunnen we ons niet veroorloven, bezuinigingsmaatregelen zijn echt noodzakelijk.

Een daarvan is het verlagen van de temperatuur in de kerkzaal van 17 naar 10 graden gedurende de wintermaanden (lager kan niet vanwege het functioneren van orgel en piano). Ook de basistemperatuur in Huis van Zuid wordt verlaagd naar 15 graden (per gebruikte zaal kan bijverwarmd worden). Daarmee kunnen we naar schatting € 20.000 besparen.

We stellen voor de eerste twee kerkdiensten in januari gewoon in de kerkzaal te houden (jassen aan en neem extra dekentjes mee) en met elkaar ‘voelen’ of het te doen is. Op zondag 15 januari overleggen we na de dienst met u over de keuze:

 1. De eredienst blijven organiseren in de kerkzaal.
  Voordelen: het is fijn te kerken in de kerkzaal, met orgel en liturgisch centrum en we kunnen de diensten online blijven uitzenden (voor de mensen thuis).
  Nadelen: het duurt maar een uur maar het is koud in de kerk, jassen moeten worden aangehouden. Misschien moeten we wat dekens aanschaffen, ed.
 2. De eredienst verplaatsen naar de Zonnekamer (periode januari-april en oktober-december).
  Voordelen: het is er warm en intiemer dan in de grote kerkzaal, we zingen bij de piano/kistorgel.
  Nadelen: het is geen kerk maar een zaal, zonder orgel, er kunnen max. 80 mensen in en we kunnen de dienst niet online uitzenden (wel opnemen en later op de website zetten).

Na deze dienst zijn een aantal kerkenraadsleden bij de koffie aanwezig om uw vragen of adviezen aan te horen. Wilt u meer weten of iets kwijt? Mail dan direct naar de voorzitters van de kerkenraad via voorzitter@fonteinkerk-amesfoort.nl